Közös API fejlesztése népszerű számítási felhő platformokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mára már a hétköznapi embereknek sem idegen a számítási felhő fogalma. A publikus számítási felhő szolgáltatók közti versenynek köszönhetően egyre kedvezőbb áron érhetjük el azok szolgáltatásait. A hétköznapi felhasználók elsősorban tárhelyszolgáltatások kapcsán találkoznak a számítási felhőkkel (pl. Dropbox, OneDrive), míg az üzleti felhasználók és a fejlesztők a szolgáltatások széles körű, rohamosan bővülő kínálatából választhatnak.

A hagyományos szervermodellel ellentétben a számítási felhőkről elmondható, hogy könnyen skálázható, rugalmas, egyszerűen menedzselhető megoldást nyújtanak az üzleti élet szereplőinek igényeire. Dolgozatom első részében részletesen bemutatom a számítási felhők nyújtotta szolgáltatásokat, és rámutatok, miért érdemes a vállalkozóknak számítási felhőt választaniuk a hagyományos, helyben üzemeltetett szerverek helyett.

A számítási felhők használatának terjedésében az egyik legjelentősebb gát a „vendor lock in”-ként ismert jelenség. A felhőt használó alkalmazások nehezen hordozhatók a különböző szolgáltatók között. A felhőre fejlesztés egyik kihívása, hogy a programozónak ismernie kell az egyes felhőszolgáltatók által kiadott API-kat. Dolgozatom legfőbb célja egy olyan programozói interfész készítése, amely elfedi az egyes szolgáltatók által nyújtott megoldások különbségeit. Ezen kívül elkészítettem egy kliensalkalmazást is, amely demonstrálja a megvalósított funkciókat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.