Közös alkalmazásprogramozási interfész felhő alapú bináris adattárakhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Skálázható, hibatűrő, használat alapú, megbízható ezek azon szavak, amelyek a legjobban jellemzik a jelenkor egyik legjobban feltörekvő informatikai ágazatát a cloud computing-ot. Sok, már meglévő technológia ötvözéséből jött létre, ami számtalan szolgáltatást magába foglal, mint: adatbázis kezelés, számítási feladatok, adattárolás, weblap üzemeltetés. Diplomatervemben bemutatok és összehasonlítok két nagy szolgáltató bináris adatárát, kiemelve különbségeit. Ismertetem az interfészüket (API), amin keresztül elérhető programozottan a szolgáltatás.

Ezt a feladatot egy projekt keretében kaptam a Tresorit Kft. megbízásából, ahol dolgozom. A projekt célja, hogy a már meglévő adatelérési réteget úgy kellett átalakítani, hogy újabb szolgáltatóval is használható lehessen az adattárolás. Ezért egy olyan osztálykönyvtár megtervezése és implementálása a cél, ami segítségével a kódbázis változtatása nélkül ez megtehető. Ehhez meg kellett ismernem a jelenlegi bináris adattár szolgáltatót, majd ezután az integrálandó szolgáltatással és más piaci szereplőkkel összevetni, mind működési mechanizmusában és funkciókészletében. Ezt részletesen be is mutatom, hogy a megfelelő struktúrát alakíthassam ki, ami megfelel a követelményeknek.

Továbbá feladatom, az elkészített modul tesztelése, mert egy ilyen termék nem illeszthető az éles környezetbe anélkül, hogy megbizonyosodnák róla, hogy a működése helyes és teljes. Valamint az elkészített osztálykönyvtárat ki kell egészíteni egy memóriaalapú szolgáltatóval, ami ezt a könyvtárat felhasználó alkalmazás tesztelését könnyíti.

Így egy valós üzleti probléma megoldását kell kidolgoznom, amit az éles termékbe is beépítenek majd. Ezért ez jó lehetőséget ad, hogy megtapasztaljam milyen nagy kvalitású projekten dolgozni. Nem beszélve arról, hogy megismerkedtem egy vállalati kultúrával és tapasztalatot szereztem, hogy milyen csapatban dolgozni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.