Közösségi adatgyűjtés tömegközlekedést segítő szolgáltatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobiltechnológia fejlődésével egyre nagyobb teret hódítanak a tömeg erejét kiaknázó, közösségi alapon működő okostelefon alkalmazások, melyek fontos részét képezi az adatgyűjtés. Ez kétféleképpen történhet: a készülék szenzorain keresztül, vagy a felhasználó aktív közreműködésével, manuálisan. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek nem szeretik ha folyamatos interakcióval zavarják őket napi tevékenységeik során. Ezért különösen fontos az adatgyűjtési folyamat lehető legnagyobb mértékű automatizáltsága, hogy ne rontsuk vele a felhasználói élményt. Az okostelefonok ma már szenzorok sokaságával jönnek a piacra, így a lehetőségek száma növekszik, amit érdemes is kihasználni.

Projektünk okos város (Smart City) alkalmazások fejlesztésével, és azon belül is közösségi tömegközlekedéssel foglalkozik. Tervünk egy közösségi rendszer, mely segítségével feltérképezhető bármely város tömegközlekedési hálózata csak a felhasználóktól érkező adatok alapján. Ez okostelefon klienseken keresztül történik, mely a következő fontos szenzoradatokhoz juttat minket: a közlekedő mozgási cselekvéséhez és a földrajzi pozíciójához, melyekkel az utazás eseményei nyomon követhetők. Az adatgyűjtés csak akkor sikeres, ha van aktív felhasználóbázis, azaz mindenkinek megéri közreműködni. Ezért a felhasználónak is nyújtani kell valamit már a kezdetektől fogva.

A dolgozatban ismertetem az említett szenzor adatok kinyerésének lehetőségeit a legújabb fejlesztői eszközök segítségével. Bemutatom a rendszer adatgyűjtő alkalmazásának létrehozását a tervezéstől a publikálásig. Ez két fő komponensből tevődik össze: egy kimondottan felhasználó központú menetrend alkalmazásból és egy adatgyűjtőből, melyeket a legvégén egybe integráltam. Ismertetem az adatgyűjtő kliens eredményeit és hogyan játszik ez nagyon fontos szerepet a megvalósítandó közösségi tömegközlekedés szolgáltatásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.