Közösségi alapú olvasónapló alkalmazás fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom célja egy szerver-kliens felépítésű olvasónapló alkalmazás elkészítése. A rendszer egy Android platformra készült kliensből, valamint az azt kiszolgáló szerverből áll.

A dokumentum irodalomkutatással kezdődik. Itt leírom az általam vizsgált publikus könyvadatbázisok tulajdonságait, illetve összefoglalom az alkalmazás megvalósításához használt technológiákat.

A kliensen a felhasználók nyilván tudják tartani az általuk olvasott könyveket és meg tudják jelölni, hogy melyik oldalon hagyták abba az olvasást. A keresési funkció segítségével először ki kell választani az olvasott művet. Amennyiben egy könyv nem található a rendszerben, lehetőség van annak a felvételére a megfelelő adatok kitöltésével. A könyvek egyes oldalaihoz megjegyzéseket lehet fűzni, amihez kép is csatolható. A hozzászólásokat meg lehet osztani, mely az adott könyvet olvasó összes felhasználó számára elérhetővé válik, akik értékelni is tudják azt.

A szerver oldali alkalmazás a Java Enterprise Edition felhasználásával készült. A szerveren keresztül lehet elérni a felhasználók által felvett könyveket, megosztott hozzászólásokat. A könyvek keresése a helyi adatbázisban történik és delegálva van egy publikus könyvadatbázisba is. A szerverrel egy REST alapú webszolgáltatáson keresztül lehet kommunikálni.

Az alkalmazás tervezésének és megvalósításának leírása után a kliens teszteléséről lesz szó, amely az Android JUnit alapú teszt keretrendszere segítségével történt.

Az utolsó részben a kliens felhasználói útmutatója található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.