Közösségi alkalmazás fejlesztése Crowd Sensing és Big Data felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkám célja egy olyan közösségi társkereső alkalmazás megtervezése és kialakítása volt, amely a modern és egyre elterjedtebb okostelefonok segítségével, személyre szabottan biztosít lehetőséget az ismerkedésre. Ez az egészen új párkeresési módszer gyorsan és kényelmesen segíti a kapcsolatteremtést olyan felhasználók számára, akik érdeklődési köre megegyezik. A rendszer ugyanakkor kellően biztonságos: a felhasználók kizárólag mindkét irányból megerősített érdeklődés (match) esetén tekinthetik meg egymás tartózkodási helyét vagy válthatnak üzenetet.

A rendszer működéséhez nagy mennyiségű felhasználói adat szükséges, hiszen a pár találás több felhasználó esetén valószínűbb. Ezen adatok kizárólag a mobil klienseken keletkeznek: a személyes részüket a felhasználó adja meg, míg a lokáció adatokat a mobil alkalmazás automatikusan gyűjti. Ez utóbbi a crowd sensing elvén működik.

A szerveroldalon ily módon felhalmozott nagy mennyiségű adat meghaladhatja a szokványos adatbázisokkal optimálisan kezelhető méretet, így tárolására a Hadoop big data megoldását használtam fel, amely lehetővé tette az adatok hatékony tárolását és feldolgozását. A rendszer alapját képező párválasztó algoritmus - mely a felhasználói adatok alapján hoz létre kapcsolatokat azonos érdeklődésű felhasználók között – a Java Enterprise Edition környezetben került implementálásra. Ugyanezen környezet biztosítja a diplomadolgozatban implementált iOS mobil alkalmazás interfészét is.

A rendszer kialakítása közben lehetőségem nyílt a felhasznált technológiák megismerésére és gyakorlati alkalmazására. Tapasztalatot szereztem a Hadoop és a J2EE alkalmazási területein illetve a REST kommunikációs interfész tervezésével, továbbá kiterjesztettem ismereteimet az iOS platformon. Diplomamunkám lehetőséget adott egy valódi elosztott alkalmazás teljes körű tervezésére, megvalósítására és tesztelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.