Közösségi alkalmazás készítése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Pomázi Krisztián Dániel
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban elmondható, hogy minden második ember rendelkezik okostelefonnal és azt napi szinten használja is. A felhasználók többsége pedig használja valamelyik közösségi portált és/vagy alkalmazást az élményei megosztására. Az egyik legnevesebb képmegosztóalkalmazás, az Instagram körülbelül 800 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, akik megközelítőleg 100 millió új médiatartalmat generálnak naponta, legyen az akár videó, akár egy egyszerű kép.

Az elkészített alkalmazás egy közösségi alkalmazás, amelyben a felhasználók pontokat gyűjthetnek a feltöltött tartalomért, azonban ehhez ki is kell mozdulniuk, hiszen csak az adminisztrátor által kijelölt célpontokon tudnak fényképet készíteni és megosztani. A feltöltött tartalmat a többi felhasználó kedvelheti, ezzel pontot ajándékozva a készítőnek. Az adminisztrátor által meghatározott időintervallum végén pedig a legtöbb ponttal rendelkező felhasználók jutalmakkal lehetnek gazdagabbak.

Az elkészített megoldás tartalmaz egy Java nyelven írt Android alkalmazást, valamint az azt kiszolgáló C# nyelven írt háttérrendszert. Mivel egy közösségi alkalmazásról van szó, így a felhasználókat moderálni is kell, ezért készült még hozzá egy Angularban írt adminisztrátori felület is.

A dolgozat elején bemutatom az általam alkalmazott technológiákat, és ezek fejlődéséről is rövid ismertetővel szolgálok. A technológiák után a tervezési fázis olvasható, amelyet adatbázis, háttérrendszer, Android kliens, adminisztrátori felület sorrendben specifikálok. A tervezést az implementálási fázis követi, amely a korábban említett sorrendben kerül megemlítésre. A fejezetben nem célom nyers kódokat bemutatni, inkább az általam érdekesnek, hasznosnak vélt technikákat tárgyalom. Az elkészült rendszert végül tesztelem, amelyek technikáját mutatom be néhány teszten keresztül. A dolgozat zárásaképp pedig összefoglalom az elkészítés során szerzett pozitív és negatív tapasztalataim.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.