Közösségi fuvarozó rendszer tervezése és megvalósítása Angular és Java Spring használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A webalkalmazások fejlesztésének egy nagyon hosszú útvonalát követhetjük nyomon. Legelőször még csak egyszerű, statikus oldalak megjelenítése volt támogatva, amik még egyszerűeknek voltak mondhatóak. A mai világban viszont már nagyrészt dinamikus oldalakat építünk, kreálunk meg. Az ezekhez szükséges építőanyagok számossága szintén óriásit növekedett, de természetesen ez nem sokat ért volna anélkül, amennyiben a kezelhetőségük sem javul. Ebből következően egyre bonyolultabb dolgokat lehet egyre egyszerűbben megoldani. Ezek az építőkockák egészen a tiszta, „nyers” HTML-től, a félig modern PHP-n át, ezen diplomaterv témájául szolgáló Angular-ig terjedő skálán mozognak.

Manapság a minőségi, igényes, de ugyanakkor karbantartható oldalak készítése nagy igénnyé vált. Ennek köszönhetően megnövekedett a kereslet a weboldalak készítésével foglalkozó emberek iránt. A dinamikus weboldalkészítés művészetében valamilyen úton, módon használni fogjuk a JavaScript-et, ezért fontos, hogy ennek tekintetében válasszunk megfelelő nyelvet a weboldal elkészítéséhez.

Sok olyan keretrendszer jelent meg az utóbbi időkben, ami pontosan ezt a tulajdonságot használja ki. Miszerint az általunk kedvelt nyelven tudunk programozni, majd azt végül a keretrendszer átalakítja JavaScript nyelvre. Az oldal pedig így készül el. Ilyen volt a GWT is, ami a Java nyelven íródott alkalmazást fordította át JavaScript-re, de ez a keretrendszer már kihaló félben van és aki csak teheti, próbál átállni valami modernebb nyelvre/keretrendszerre, ami lehet ReactJS, AngularJS vagy, mint a mostani diplomaterv témájául szolgáló Angular is.

Ebben a diplomatervben egy csomagküldő alkalmazás megvalósításának a részleteit találhatjuk meg a kezdetektől egészen az alkalmazásfejlesztés végééig. A Frontend rész Angular 4 segítségével készült el, míg a Backend a Spring keretrendszer segítségével lett megalkotva. A mobil platformot NativeScript segítségével valósítottam meg, amiben Angular 4 segítségével kerültek kialakításra az egyes képernyők.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.