Közösségi fuvarszervező megoldás mobil támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években a mobil eszközök jelentős fejlődésen mentek keresztül, melynek következtében gazdasági és társadalmi változásoknak lehettünk tanúi. Az okostelefonok a mindennapjaink részévé váltak. A készülékek elterjedtségének köszönhetően olyan alkalmazások váltak népszerűvé, melyek egyszerű, felhasználóbarát felületen nyújtanak szolgáltatást, gyakran az eszközökbe épített szenzorok adatainak felhasználásával.

Jelen szakdolgozat célja egy olyan szolgáltatás elkészítésének bemutatása, amely segítségével az utazni szándékozókat lehet összekapcsolni a fuvart vállaló autósokkal. A szolgáltatást az utasok és a sofőrök két külön okostelefon-alkalmazáson keresztül tudják igénybe venni. Az alkalmazások nagy mértékben építenek a készülékek által biztosított helymeghatározó megoldásokra, a felhasználó pozíciójának ismeretében biztosítják a funkcionalitásuk egy részét.

Az kliensalkalmazásokat iOS platformra készítettem el, figyelembe véve a platform sajátosságait. A felhasználói felületet és az alkalmazás felépítését is az Apple irányelveire való tekintettel terveztem. A kliensek közötti kommunikációt és magát a szolgáltatást egy szerveroldali alkalmazás biztosítja. A kiszolgáló alapjául az ASP.NET webes keretrendszer új, platformfüggetlen verzióját, az ASP.NET Core-t választottam. A fejlesztés során külön figyelmet fordítottam az alkalmazások bővíthetőségére. Dolgozatomban ismertetem a választott technológiákat, az alkalmazások felépítését és a fejlesztés menetét mind a kiszolgálón, mind a kliensoldalon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.