Közösségi hálók felhasználása helyfüggő jelenléti információk megosztásához Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban majdnem minden ember rendelkezik mobiltelefonnal, köszönhetően azok rendkívüli fejlődésének. Ez a tény az informatikusok szempontjából nem jelent mást, minthogy a mobil alkalmazásfejlesztésre komoly hangsúlyt célszerű fektetni. Ennek következtében sorra jelennek meg a mobiltelefonokra készített platformok, melyek közül a legújabb a Google Android. A platform minden szempontból nyílt, mellyel többek között a fejlesztők munkáját igyekszik megkönnyíteni.

Napjainkban a mobil készülékek terjedésével már csak a közösségi hálók felkapottsága vetekszik. Rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tettek szert a közösségi hálózatok, meghódítva kivétel nélkül mindenkit. Ezért törekszenek a mai alkalmazások arra, hogy támogassák közösségi kapcsolatok kialakítását saját vagy átvett megoldásokkal, mert csak így válhatnak igazán közkedveltté.

Manapság helyfüggő információk megosztása is kezd egészen divatossá válni, ami szintén a mobiltelefonok fejlődésének köszönhető. A mai felhasználót elragadtatja az, ha helyalapú műveleteket végezhet, azaz például megjelölhet tetszőleges pontokat a térképen, melyekhez mindenféle dolgokat csatolhat, vagy éppen közölheti a barátaival, hogy merre jár. Mindezt egyszerűen és gyorsan csak a telefont használva, amit akárhol, akármikor megtehet óriási szabadságot nyújtva ezzel önmagának.

Nagyon ritka ma már az olyan eset, hogy egy informatikus egyedül fejlesszen egy alkalmazást. Egy mérnöknek meg kell tanulnia csapatban dolgozni, összhangban és együttműködve a többiekkel, mindezt hosszútávon. Csak úgy lehet eredményes valaki, ha képes hatékony tagja lenni egy munkaközösségnek.

A leírtak tükrében a diplomamunka fő célkitűzése tehát a fenti három téma érdekes ötvözetének alapos bemutatása, szem előtt tartva a csapatmunka jelentőségét, mindezt Android platformon, levonva végezetül a tanulságokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.