Közösségi hangerőfelmérő Android alkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

2014-ben a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága mozgalmat indított „Óvd a füled” néven, melynek célja a fiatal korosztály hallásának védelme. A bizottság becslései alapján az elmúlt harminc évben 20%-ra – mintegy háromszorosára – nőtt azon fiatalok aránya, akik rendszeresen vannak túlzott zajterhelésnek kitéve. Szintén a bizottság kezdeményezésére műszeres mérések is kezdődhetnek hangosítással rendelkező termekben. Amennyiben elegendő mérési eredmény gyűlik össze a korábbi becslések igazolására, a bizottság hosszú távon szeretné, hogy a hangosítással ellátott rendezvények hangnyomásszintjét rendelet szabályozza.

A műszeres mérés egy lehetséges megvalósítása, ha valaki egy okostelefon mikrofonjának segítségével rögzíti a kívánt helyszínen a hangnyomásszintjét az idő függvényében.

A szakdolgozatomban egy olyan szoftver megvalósítását tűztem ki célul, amely méri az adott helyen érzékelhető audiojelek hangnyomásszintjét, és folyamatosan rögzít 1-1 másodpercre kiszámított értékeket. Az eltérő karakterisztikájú mikrofonokat képes egyedi beállításokkal kezelni, amely beállításokat kalibráció útján a felhasználó is módosíthatja. Alkalmas a rögzített információk elküldésére, központi adatfeldolgozás és statisztikák készítése céljából. A szoftver egy Android operációs rendszerre írt alkalmazás, a méréseket tehát androidos mobilkészülékeken lehet majd elvégezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.