Közösségi képkészítő portál NodeJS alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az emberek többsége ma már nap mint nap látogat különféle webes közösségeket. Az élmények, alkotások és gondolatok megosztása az interneten mindennapos tevékenységgé vált. A közösségi alkalmazások legfontosabb jellemzője, hogy egy egyedi, újfajta kommunikációs lehetőséget és megosztási felületet nyújtanak a felhasználók számára. A megfelelő felhasználói élmény elérése érdekében azonban megannyi szempontot figyelembe kell vennünk az alkalmazás fejlesztése közben. A könnyen átlátható felhasználói felületen és gyorsan betöltődő oldalakon kívül fontos, hogy alkalmazásunk egy jól meghatározható profillal és felhasználási céllal rendelkezzen, mely megkülönbözteti a többi hasonló szoftvertől. Továbbá a webfejlesztés állandóan változó és fejlődő világa miatt lényeges az újabb technológiák és keretrendszerek használata a jobb teljesítmény és a fejlesztés felgyorsítása érdekében.

A szakdolgozat keretein belül egy rajzkészítő- és megosztó webportált készítettem, teljesen az alapoktól felépítve mind a szerver- valamint kliensréteget. A szerver a napjainkban hatalmas népszerűségnek örvendő Node.js szoftverrendszeren alapul. Az adatbázist egy hagyományos relációs adatbázis helyett a NoSQL elveken alapuló MongoDB használatával valósítottam meg. A kliensréteget pedig az MVC tervezési mintát használó alkalmazások fejlesztését elősegítő AngularJS keretrendszer segítségével készítettem el. Ezeket az építőelemeket megismerve és felhasználva egy modern és számos funkcióval rendelkező alkalmazást hoztam létre. A feladat megoldása közben a valós felhasználási és közösségi szempontok voltak elsősorban figyelembe véve.

A dolgozatban a felhasznált technológiák és az alkalmazás architektúrájának ismertetését követően a fejlesztés menetét és a közben szerzett tapasztalatokat mutatom be. A dokumentum hasonló technológiákon alapuló vagy hasonló célú szoftverek fejlesztéséhez nyújthat segítséget például a keretrendszerek használatával vagy az alkalmazás felépítésével kapcsolatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.