Közösségi közlekedés forgalomszámlálása közösségi észleléssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A napjainkban egyre többek által használt okostelefonokban rengeteg érzékelő és adatkommunikációs lehetőség rejlik. Ezt kihasználva rengeteg olyan adat gyűjthető be könnyedén, ami ezelőtt hosszú időbe és sok erőforrásba került. Ehhez azonban el kell érnünk, hogy az eszközök felhasználói önszántukból osszanak meg velünk információt, ezért cserébe pedig adnunk kell valamit, hogy motiváljuk őket erre.

A projekt célja kettős: i) felhasználók számára valós idejű járműtelítettségi információkat nyújtani, valamint ii) a tömegközlekedési szolgáltatók szezonális járattelítettségi mérését kiváltani. Ehhez egy olyan Android alkalmazást készítünk, amin keresztül a forgalomszámlálási munka „kiadható” közvetlenül az utasoknak, akik ezért cserébe hasznos információkhoz juthatnak valós időben.

A felhasználónak lehetősége van a járművekről telítettségi adatok, aktuális pozíció és károk jelentésére. Ezek feldolgozása alapján a közlekedési vállalat optimalizálhatja a járművek indítási idejét a jobb kihasználtság és magasabb utaselégedettség érdekében, valamint értesül a járműveket ért sérülésekről, így hamarabb ki tudja javítani őket. A beküldött adatok alapján a többi felhasználó is információhoz jut: egy térképes felületen megtekinthetik a járművek telítettségéről érkezett legfrissebb visszajelzéseket, így például könnyebben eldönthetik, hogy érdemes-e megvárni a következő villamost, vagy azon is sokan lesznek.

A fenti célt csapatmunkában valósítottuk meg. Az én feladatom a telítettség bevitelét lehetővé tevő komponens megalkotása volt, amely egy kommunikációs, valamint egy térképes vizualizációs modullal kapcsolódott össze. A feladatom részeként megterveztem az alkalmazás általános grafikus felületét, kialakítottam egy könnyen kezelhető jelentés-összeállító nézetet, létrehoztam egy lokális adatbázist a mérési adatok tárolására, amelyeket fel is használtam egy prediktív járműazonosító szolgáltatás és egy, az előzmények megtekintésére szolgáló nézet megvalósításához.

A fejlesztés eredményeképpen elkészült egy olyan prototípus-alkalmazás, amely valós időben tudja a felhasználók által észlelt és jelentett jármű telítettségi adatokat rögzíteni és emberi feldolgozásra alkalmas módon szétosztani azokat a többi olyan felhasználó között, akik az adott járatról szeretnének értesítéseket kapni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.