Közösségi nyomtató-megosztó szolgáltatás továbbfejlesztése multiplatform környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre inkább a közösségi szolgáltatások világát éljük, nincs ez másként a nyomtatás területén sem. A fiatalabb generáció szívesebben nyomtat egy nyomtatóhelyen, mint sem saját nyomtatót tartson fenn. Bár a nyomtatás nem környezetbarát, de ha nyomtatni kell, akkor tegyük ezt gyorsan és egyszerűen.

A diplomatervezés célja egy meglévő nyomtató-szolgáltatás továbbfejlesztése. Ez a szolgáltatás a távoli nyomtatást támogatja, ami azt jelenti, hogy a mobil kliens felületen a felhasználó feltölt egy dokumentumot, kiválaszt egy nyomtatóhelyet és elindítja a nyomtatási kérelmet, ezután a felhasználó a kapott kóddal besétálva a nyomtatóhelyre átveheti a kinyomtatott dokumentumát. A továbbfejlesztés nem csak technológiai változtatásokat jelentett, hanem kerültek új funkciók a meglévő szolgáltatáscsomagba és régiek is kerültek ki, vagy alakultak át. A diplomatervezés keretein belül egy teljesen új Android alkalmazás készült, igényes architektúrával és átgondolt folyamatokkal. A régi, elavulttá vált backend technológia lecserélésre került egy megbízható és gazdag funkciókészlettel rendelkező BaaS (Backend as a Service) rendszerre.

A dolgozatban a feladat részletes, specifikáció szintű leírására kerül sor, amit az irodalomkutatás rész követ, ahol a felhasznált technológiák, eszközök, valamint a hasonló megoldások bemutatására kerül sor. A rendszer felépítése és az android architektúra tervezési lépései is jellemzésre kerülnek, amit a részletes megvalósítás követ UML diagramok és kódrészletek felhasználásával. A dolgozat tartalmaz egy részletes felhasználói útmutatót képernyőképek illusztrálásával. Végül a Diplomatervezésben elvégzett munka néhány mondatban összefoglalásra kerül, rövid kitekintést nyújtva a továbbfejlesztési lehetőségekről, irányokról, amelyek jobbá tehetik ezen üzleti alkalmazást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.