Közösségi portál fejlesztése JavaFX felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A közösségi oldalak és a mobil eszközök egyre népszerűbbé válnak a felhasználók körében. Napjainkban alig lehet elképzelni, hogy valaki rendelkezik internet kapcsolattal, de ennek ellenére nincs regisztrálva egyetlen közösségi oldalon sem. Az is ritka, hogy valakinek ne legyen mobiltelefonja vagy más hordozható eszköze.

A Facebook például mára a legnagyobb közösségi oldallá nőtte ki magát, és mobil eszközökön is elérhetővé vált. 2004-ben indult, és eleinte csak az Egyesült Államok néhány egyetemének hallgatói számára volt elérhető. Ma már több mint 500 millió regisztrált felhasználója.

A Java igen elterjedt technológiának számít minden platformon. Az asztali alkalmazásokon kívül böngészőbe ágyazva, szerver oldalon, mobil eszközökön, de TV készülékeken is futnak Java alapú alkalmazások. Sőt, a mostanában igen elterjedt e-könyv olvasó, az Amazon Kindle is Java alapú szoftvereket futtat

Az ilyen mértékű elterjedtség és az alkalmazások egyre felhasználóbarátabb és interaktívabb felülete iránti igény miatt szükségessé vált, hogy Java alapú alkalmazásokon is fejlett grafikus környezetet lehessen létrehozni.

Így alakult ki a JavaFX nyelv, amely egy deklaratív szintaxissal rendelkező szkriptnyelv. Kialakításának és a hozzá kapcsolódó könyvtáraknak köszönhetően fejlett támogatást biztosít grafikus felületek kialakítására, animációk és látványos effektusok létrehozására, és azok megjelenítésére különböző eszközökön.

Munkám célja egy JavaFX nyelven megírt kliens, és a hozzá kapcsolódó szerver elkészítése, amelyek együtt egy olyan közösségi oldalt valósítanak meg, amely a felhasználók órarendjének megosztását teszi lehetővé.

A kliens JavaFX nyelven való megírását a Java nyelv előzőekben bemutatott elterjedtsége indokolja, hiszen az így megírt program kis módosítással eszközök széles skáláján lesz futtatható.

A dolgozat során igyekszem bemutatni a JavaFX nyelv főbb elemeit, a kliens alkalmazás felépítését, és a megvalósítás során használt fontosabb eszközöket, technikákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.