Közösségi szállítmányozási megoldás Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb teret kapnak az okostelefonok. Ezeket az eszközöket már nem csak telefonálásra használjuk, sokkal többre képesek. Fontos különbség az egyszerű mobiltelefon és az okostelefon között, hogy az okostelefonoknak nagyobb a számítási kapacitása és internet hozzáféréssel rendelkeznek. Az élet különböző területein felmerült igényeket elégítik ki, egyszerre kommunikációs eszközök és szórakoztató elektronikai készülékek, amik elférnek a felhasználó zsebében.

Az okostelefonokat a rajtuk futó alkalmazások teszik igazán okossá, hiszen lehet bármilyen jó a hardver, ha a rajta lévő szoftver nem elégíti ki a felhasználói igényeket. Ezekkel az eszközökkel szemben a felhasználónak az az elvárása, hogy tudjon olyan alkalmazásokat használni, amik megkönnyítik a mindennapi életét.

Az általam készített alkalmazás egy gyakorlati problémára ad megoldást, ez pedig a szállítmányozás. A csomagszállítással kapcsolatban nagyon sok egyedi igény felmerülhet: speciális szállítási időpont, fokozott figyelmességet igénylő csomagok, vagy egyszerűen csak annyi, hogy a szállítandó terméket nem éri meg kiszállítani alacsony ára miatt, a megrendelő nem tud érte menni, mert éppen dolgozik, messze él stb. Ezekre ad megoldást az általam készített szoftver.

A szállítmányozással kapcsolatos problémák megoldására egy közösségi alkalmazást készítettem, ahol a felhasználók a felmerült igényeket egymás segítségével oldhatják meg. A szoftver egy felületet biztosít a felhasználók számára, ahová kiírhatják egyedi igényeiket, problémáikat ezeket pedig a többi felhasználó segít megoldani. Ezen kívül az alkalmazás egy kommunikációs csatornát is biztosít, amelyen keresztül a csomagszállító és a megrendelő felveheti a kapcsolatot egymással.

Dolgozatom során részletesen bemutatom a feladatomat, ismertetem az elkészült szoftver felépítését és működését, képernyőképek segítségével bemutatom az szoftver felhasználói felületét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.