Közösségi személyszállítást támogató alkalmazás fejlesztése SAP HANA környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomatervem témája egy olyan témakört dolgoz fel, ami egy, a mindennapi életben előforduló probléma. Fontos szempontnak tartottam, hogy a tárgy hétköznapi személyek számára is kézzelfogható legyen.

A nagyvárosokban kialakuló közlekedési dugók egyik jellegzetessége, hogy rengeteg olyan autó torlódik fel, melyekben csak egy személy, a sofőr van. A szabad ülések kihasználatlanok, így az autós egyedül viseli az utazás költségeit. Gyakran, egy családon belül is előfordul, hogy azonos utazási célpont esetén külön kocsival közlekednek az emberek, így feleslegesen szennyezik a levegőt. Sok, autóval nem rendelkező ember szívesen utazna számára rokonszenves sofőrökkel, abban az esetben, ha indulási pontjaik és úti céljaik azonos irányba esnek. Ilyenkor a sofőrnek sem jelentene plusz költséget egy-egy személy felvétele és elszállítása. Ez a módszer akkor is működőképes meglátásom szerint, ha az autóval rendelkező személy nem az utazási célpontig viszi az utast, hanem csak addig, amíg nem jelent felesleges kitérőt számára.

Az interneten számos olyan alkalmazás található, ami a fenti problémakörrel foglalkozik. Diplomatervem elkészítése során megvizsgáltam ezek közül néhány szoftver szolgáltatásait, megismertem milyen funkciókat biztosítanak a felhasználók számára. A kutatásom eredményeként felismertem, hogy a vizsgált alkalmazások közül egyik sem nyújt olyan útvonaltervező szolgáltatást, ami automatikusan módosítja az autós útvonalát az utas utazások alapján. Egy olyan alkalmazást készítettem, ami támogatja ezen funkciót is.

Az általam elkészített program használatával, az autós utazást regisztráló felhasználóknak lehetősége van különböző peremfeltételeket megadni. Új utas útvonal rögzítése esetén a program megvizsgálja, hogy melyik sofőr úthoz lehetne hozzárendelni köztes pontként az új útvonalat, a megadott feltételek mellett.

Az implementált szoftver képes megtervezni a követelményeknek megfelelő útvonalat. Az algoritmus futásának eredménye elmentésre kerül egy adatbázisba, ami alapján különböző statisztikai mutatószámok állíthatók elő, ezek jellemzik a hatékonyságot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.