Közösségi szolgáltatások Androidon futó beltéri helyfüggő alkalmazásokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az okostelefonok térhódításával állandóvá válhat a folyamatos internet elérés. A készülékekben lévő GPS pontos pozíciót ad, de beltéren szinte használhatatlan. Viszont a legtöbb telefon rendelkezik WiFi interfésszel, ami tökéletes eszköz lehet beltéri pozícionálásra.

Azáltal, hogy a felhasználó pozíciója akár beltéren is meghatározható viszonylag nagy pontossággal, lehetőség nyílik olyan közösségi szolgáltatások megvalósítására is, amelyek pozíció alapon működnek. A szakdolgozat célja, hogy egy nyílt forráskódú beltéri pozícionáló rendszerbe integrálható legyenek ezek a közösségi szolgáltatások. A projekt során használt rendszer neve Redpin.

Olyan közösségi szolgáltatás létrehozása volt a cél amely beltérben helyfüggő jelleggel működik és a felhasználói közt valamilyen kommunikációs lehetőséget biztosít. Az Android által nyújtott lehetőségekkel és az XMPP protokoll segítségével ez akár egy telefonon is megvalósítható. Az XMPP protokoll használata azért volt előnyös, mert támogatja a konferenciabeszélgetéseket is. A szolgáltatás mozgatója az, hogy pozíció függően akár ismeretlenek is cseveghessenek egymással dinamikusan létrehozott chatszobákban a szolgáltatás használói.

A közösségi szolgáltatásnál szem előtt tartottuk, hogy szintén meglévő és már sokak által használt szolgáltatáshoz integrálható legyen. A kliens teljes mértékben az XMPP protokollt használó Google Talk rendszerhez integrált, amit az Android is alapértelmezésben használ a készülékeken. A GTalk segítségével oszthatja meg a felhasználó ismerőseivel, jelenlét információján (presence) kívül a tartózkodási helyét is. Egy másik XMPP szerveren pedig folyhat a helyfüggő beszélgetés a felhasználók közt az erre dinamikusan létrehozott chatszobákban. Mivel ezek a szobák több szinten és egymással hierarchiában helyezkednek el, ezért lehetőség nyílik a felhasználó előtt, hogy egy nagyobb épületben akár az összes az alkalmazást használó személlyel csevegjen. A kliens mivel XMPP protokollt használ a hálózati kommunikáció során, ezért a jövőben más közösségi chat jellegű szolgáltatásokkal is integrálható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.