Közösségi szolgáltatások fejlesztése ASP.NET MVC platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az Internet újjászületésének korát éljük. A WEB 2.0 korszak beköszönte óta a felhasználók már nem csak tartalombefogadóként részei a világhálónak, hanem annak aktív építői is. Ez a folyamat mára odáig vezetett, hogy a felhasználók köré épült szolgáltatások megteremtették egy virtuális társadalom alapjait, hiszen az emberek böngészéssel töltött idejük nagy részét már közösségi oldalakon töltik. Közülük legnépszerűbb a Facebook, amelynek felhasználói tábora mára 500 millió fölé nőtt. A Facebook köré komplett szolgáltatások épültek, a hétköznapok során életünk minden területén formálhatjuk a közösségi hálót, legyen szó akár programszervezésről, aktuális tartózkodási helyünk megjelöléséről, vagy egy rég látott ismerős felkutatásáról. Az állandó aktvitiás természetesen már nem csak személyi számítógépünkről lehetséges, hanem a mobil eszközök így mobiltelefonok vagy az egyre terjedő Tablet PC-k használatával is.

Különösen fontos tehát, hogy egy mai közösségi alkalmazás fejlesztése során megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy az említett szolgáltatásokkal milyen formában tud az alkalmazásunk együttműködni. A dolgozatomban ennek a folyamatnak a lépéseit és technológiai részleteit tárgyaljuk, az elért eredményeket több példán keresztül is demonstráljuk.

A munkám során elkészült egy C# nyelven írt .NET osztálykönyvtár, amely a Facebook API szolgáltatásainak felügyelt környezetből történő elérésre alkalmas, valamint egy közösségi webalkalmazás, amely a Facebook szolgáltatásaival az általam írt komponensen keresztül szorosan együttműködik. Az oldal fejlesztése a .NET ASP.NET MVC 3-as platformján történt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.