Közösségi szolgáltatásokat támogató alkalmazás fejlesztése iOS platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb szerepet játszanak a mobileszközök életünkben. A különböző platformok megoldásai lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, hogy napi teendőik közül minél többet mobil eszközeiken valósítsanak meg. Ezentúl a mobil eszközöket is ugyanúgy fontos platformnak kell tekinteni, mivel az átlagfelhasználó igényeinek nagy százalékát elégítik ki.

Az okostelefonok terén egy jelentős előrelépés történt 2007 nyarán. Az Apple Inc. bemutatta az első mobil eszközét, az iPhone-t. Innovatív, fejlett érintőképernyős megoldásukkal teljesen megújították a felhasználói élményt, ezzel új kapukat nyitva a mobilfejlesztésnek. Az esztétikus kinézetnek és a könnyű használatnak köszönhetően nagyon magas részesedést értek el a piacon.

Ezzel párhuzamosan a világhálón nagy népszerűséggel bírnak a különböző közösségi hálók, alkalmazások. Az egyes közösségi funkciók, mint a fórum, hírfolyam nagyban megkönnyítik a világháló használói közötti kommunikációs folyamatokat.

Dolgozatomban bemutatok egy Objective-C nyelven írt közösségi funkciókat tartalmazó kliensalkalmazást, mely egy Microsoft Azure platformon futó szerverrel JSON segítségével kommunikál. Az alkalmazás az iOS operációs rendszert futtató iPad készülékre lett tervezve. A tervezés és implementálás bemutatása után kitérek két optimalizálási lehetőségre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.