Közösségi tanulmányszervező rendszer fejlesztése Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technológia fejlődése nagyban megváltoztatta a hagyományos kommunikációs folyamatokat. Az innovációk révén gyorsabban és egyszerűbben tudunk kapcsolatba lépni másokkal. Erre jó példa a mostanság igen népszerű közösségi hálózatok használata, amely a felhasználók ismeretségi körére épül. A közösségi rendszerek felhasználásának hatékonysága tanulmányi rendszerek támogatása céljából egy nyitott kérdés, igazán erre specializált megoldás még nem létezik.

Dolgozatomban egy olyan kliens-szerver architektúra megalkotását kísérelem meg, amely ennél fogva specializálódik az oktató – diák kapcsolatokra, összeköti a tanulmányi hálózatot és a közösséget. Az általam tervezett architektúra célja egy megbízható, zárt rendszer biztosítása, hogy felhasználói kimondottan a tanulmányi feladatok megoldására tudjanak összpontosítani, ellentétben az olyan nyílt közösségi rendszerekkel, mint például a Facebook, ahol nehéz elkerülni a nem kívánatos információáradatot.

A kliens igyekszik minél több ehhez kapcsolódó funkciót megvalósítani, többek között lehetővé teszi a diákok számára, hogy kapcsolatba tudjanak lépni társaikkal, oktatóikkal. Külön csatornákat és eseményeket tudnak létrehozni az egyes kurzusokhoz kapcsolódó feladataikhoz, valamint a tanszékek és egyéb intézmények által közzétett hírek olvasása is lehetséges.

A feladat megoldásánál törekedtem a legalkalmasabb technológiák kiválasztására és az általuk nyújtott lehetőségek optimális felhasználására. A kliensalkalmazás Androidra készült, mely manapság a legnépszerűbb mobil operációs rendszer.

Dolgozatomban részletesen ismertetem a feladat specifikációját, a felhasznált technológiákat kitérve a fejlesztés szempontjából érdekes jellemzőikre, a tervezés folyamatát valamint a megvalósítás fontosabb lépéseit. A dolgozat végén betekintést nyerhet az olvasó az elkészült alkalmazás működésébe, valamint a továbbfejlesztési javaslatokat is ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.