Közösségi tartalomkeresés Facebook-on

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a közösségi oldalakon egyre több tartalom kerül megosztásra és így jelentős tartalomforrássá válnak. Ezzel szemben a keresési lehetőségek az előállt tartalomban limitáltak. A webes keresők a felhasználó azonosítás miatt a felkerülő tartalmakat nem érik el, a közösségi oldalak pedig nem biztosítanak keresést a tartalomban, csupán a felhasználók között. Ennek a problémának a megoldására kidolgoztam és implementáltam olyan keresési rendszert - közösségi tartalmakat bejáró és gyűjtő robottal - mely a felhasználó által megfogalmazott kérdés (mint kereső kifejezés) alapján visszaadja a közösségi tartalmak rangsorolt eredményhalmazát.

Jelen dokumentum röviden ismerteti az információ visszakeresés elméletét, az ahhoz szükséges lépéseket és megoldandó feladatokat, melyek elengedhetetlenek a megvalósításához. Ismertetésre kerül a két legismertebb információ visszakeresési modell: a Boole- és Vektor modell. Utóbbiból részletesebben ki van fejtve a tf-idf súlyozás, melyet a munka céljául kitűzött feladat megoldása során felhasználtam.

Az információ visszakeresés megvalósításához közösségi portálokon szükséges a közösségi oldalak és az azokon megosztott tartalom ismerete. Ezért az elméleti rész tartalmazza a közösségi oldalak jelenlegi keresési megoldásainak ismertetését, az elérhető adatszerkezetek vizsgálatát, valamit a felhasználó viselkedését a tartalom értékeléséről. Ezek ismerete mind szükséges egy hatékony keresés megvalósításához.

A megvalósítás a Facebook közösségi oldalra specializált. Magában foglalja az oldal tartalmának dokumentumra bontását, valamint egy működő bejárási és keresési algoritmust. Az adatszerkezetek és folyamatok megtervezése során, melyek a keresést lehetővé teszik, az újrafelhasználhatóság fontos szempont volt, hogy a Facebook oldalon megosztott tartalomban kereső algoritmus könnyen illeszthető legyen más közösségi oldalakra is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.