Közösségi utazásszervező alkalmazás fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság már szinte minden ember zsebében, netán táskájában alapvető használati tárgyként megtalálhatóak a mobiltelefonok, melyek igen jelentős százaléka okostelefon. Éppen ezért talán nem is meglepő, hogy a mobil alkalmazások piaca folyamatosan növekszik és a mindennapi életünk folyamán használt mobilalkalmazások egyre nagyobb és nagyobb szerephez jutnak. Különösen igaz ez a fiatalabb generációkra, akik a technológiai újdonságokra és fejlődésre való nyitottság mellett nagy hangsúlyt fektetnek az élmények felhalmozására is. Ilyen nem mindennapi élmények egy lehetséges forrása az utazás, melynek megszervezése, lebonyolítása érdekében is nagymértékben támaszkodunk okostelefonjainkra.

Jelen szakdolgozatban egy olyan Android platformra szánt utazásszervező alkalmazás kerül bemutatásra, melynek fő célja az utazás közösségi tevékenységgé tételének támogatása. Segítségével az egyes felhasználók saját profilt hozhatnak létre, valamint az alkalmazás felhasználóival megoszthatják utazásaikat, azok célállomásának és pontos időpontjának megadásával. Az alkalmazás fő funkcióját az ezen utak között történő keresés adja, méghozzá a megadott helyszín és időpont alapján. Emellett a közös utak megszervezésének érdekében egy egyszerű üzenetváltásokra alkalmas felületet is biztosít a program.

De nem csak az utazás megkezdése előtt, hanem az ottlét során is hasznosnak bizonyulhat a szoftver, hiszen a közelünkben lévő, az applikációt használó helybéliek vagy turista társak megtalálását is lehetővé teszi a készülékekbe épített GPS adóvevő és egy térképes felület segítségével.

A dolgozatban elsőként az Android platform legfőbb jellegzetességei, valamint a fejlesztés során felhasznált technológiák kerülnek bemutatásra, majd ezeket követi az alkalmazás megtervezésének és implementálásának tárgyalása és végezetül az elkészült szoftver kipróbálása, értékelése, illetve a továbbfejlesztési lehetőségek ismertetése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.