Közösségi zenei alkalmazás fejlesztése Cloud környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb informatikai megoldása a felhő-alapú rendszerek fejlesztése, mely segítségével a nagy szolgáltatókon keresztül infrastruktúrát és futtatási platformot bérelhetünk, saját alkalmazásunk számára. A felhő alkalmazások remekül egészítik ki, a spektrum másik végén álló, a felhasználónál állandóan jelenlévő mobil alkalmazásokat. A platformok közötti kommunikációra, pedig az internet nyújt megoldást.

A mobil alkalmazások elterjedése az elmúlt években robbanásszerűen nőtt és lényegében a legtöbb problémára létezik valamilyen applikáció. Ez annak is köszönhető, hogy a mobil eszközök teljesítménye az évek folyamán folyamatosan nőtt és a beépített szenzorok segítségével a kliens oldali eszközök is nagyon sok feladatot tudnak ellátni.

A szakdolgozatomban egy felhő-alapú és egy mobil alkalmazást fejlesztek és ezeken az alkalmazásokon keresztül demonstrálom a két platform együttműködését. A mobil alkalmazás az Android platformra szánt, közösségi zenei applikáció, melynek lényege, hogy a hasonló zenei érdeklődésű emberek kapcsolatba léphetnek egymással. A mobil eszközön való zenehallgatás közben, az alkalmazás megosztja a felhasználó által hallgatott zenei adatokat a felhasználó környezetében lévő többi felhasználóval. A felhő alkalmazás az Amazon infrastruktúráján fog futni, és az Amazon Web Services felhő szolgáltatásait használja.

A feladat specifikációjának bemutatása után, egy technológiai ismertetést nyújtok az alkalmazás fejlesztéséhez használt eszközökről. Többek között bemutatom az Amazon Web Services különféle szolgáltatásait, illetve az Android operációs rendszerre való alkalmazásfejlesztésre is kitérek. A technológiai ismertetőt követően az alkalmazás mobil és felhő oldali komponenseinek, illetve az ezek közötti kapcsolat megtervezése következik. Majd a megtervezett rendszer megvalósítása és tesztelése következik, kliens és szerver oldalról egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.