Közösségi zenelejátszó alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technológia fejlődésével, az internet széleskörű elterjedésével az embereknek egyre több lehetőségük van szinte bármilyen zenét meghallgatni. Azonban közösségekben, csoportos események alkalmával a mai napig nincs elterjedt megoldás arra, hogy a csoport tagjai közösen határozzák meg, hogy milyen zenét szeretnének hallgatni. Erre kínál lehetőséget a szakdolgozat által bemutatott szolgáltatás, melynek lényege, hogy közösségek közösen tudjanak egy zenei lejátszási listát szerkeszteni. A csoport bármely tagja adhat zenéket a listához, és értékelések révén együtt határozhatják meg a zene helyét a lejátszási listában.

A szakdolgozatban megvizsgálom a legelterjedtebb online zenemegosztó szolgáltatásokat, hogy melyik mennyire támogatja a közösségi zenelejátszást. A szolgáltatásunk megvalósításához is az egyik népszerű zenelejátszó alkalmazás fejlesztőkészletét fogjuk használni.

A szolgáltatás megvalósításához egy Android alkalmazást készítünk a felhasználóknak. A kliensek közti kapcsolatot egy szerveralkalmazás fogja biztosítani, amit a Spring Boot keretrendszer használatával fejlesztünk. A szerveralkalmazás tartalmazza a szolgáltatás üzleti logikáját, és az felelős az adatelérésért is. A szerveralkalmazás REST interfészen keresztül, vagy Firebase üzenetek segítségével kommunikál a kliensekkel. A szakdolgozatban részletesen ismertetem mindkét komponens felépítését, a felhasznált technológiákat és a meghozott tervezői döntéseket.

A szakdolgozat utolsó fejezete a szerveralkalmazás egységteszteléséről és az Android applikáció felhasználói teszteléséről szól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.