Közösségi-alapú egészségügyi diagnosztiaki rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Web 2.0 paradigmájának lényege, hogy a weben található tartalmak nem néhány kitüntetett személytől, vagy szervezettől, hanem maguktól a felhasználóktól származnak. A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy a felhasználók egy kritikus tömegének elérése után az ezen az elven működő oldalakon található adatmennyiség gyorsabban nő és jobban tükrözi a felhasználók ízlését és szubjektív véleményét. Egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező kollektív tudásbázis megfelelő alapja lehet egy döntéstámogató rendszernek, így természetesen adódik a gondolat egy közösségi alapon működő egészségügyi rendszer létrehozására.

A diplomaterv fő témája a közösségi alapon működő diagnosztika megvalósítása. A feladat megoldása nem alapozható kizárólag a felhasználók döntéseire, nagy mennyiségű ismert diagnózisú kórtörténet statisztikai módszerekkel történő feldolgozásával viszont a probléma megoldható. A felhasználók biztosítani tudják ezeket a kórtörténeteket, amelyek távolságon, eloszláson és gépi tanuláson alapuló módszerekkel feldolgozhatóak, majd ezek eredményeit többségi szavazásra bocsátva, létrehozható egy nagy biztonságú diagnosztikai rendszer.

Valódi kórtörténetekhez való hozzáférés hiányában, a megoldás során szükség volt egy a valóságot megfelelően közelítő betegségmodell létrehozására, illetve a felhasználói viselkedés szimulációjára. Az így generált adatokkal megoldhatóvá vált a megvalósított diagnosztikai módszerek tesztelése, amely eredmények a dolgozatban dokumentálva lettek.

A munka kisebbik része a már meglévő diagnózishoz javasolható gyógymódok rangsorolásának kérdésével foglalkozik. Ez a feladat a felhasználók értékelései alapján megtehető, mivel a lehetséges gyógymódok könnyen összehasonlíthatóak gyógyulási idő, költség, tapasztalt mellékhatások, illetve szubjektív értékelések alapján.

A dolgozatban megemlítésre kerülnek továbbá a megvalósíthatóság olyan kérdései, mint adatvédelem, finanszírozás és egészségügyi weboldalakra vonatkozó szabványok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.