Központi adatgyűjtési lehetőségek vizsgálata otthoni orvosi eszközök esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem témája a telehealth és telemedicine szolgáltatásokhoz kötődik: azt vizsgálja, hogy milyen módszerekkel valósítható meg egy otthoni orvosi eszköz mérési eredményeinek továbbítása egy központi tároló felé, illetve a felhasználó hogyan fér hozzá eredményeihez.

Napjainkban már kaphatók olyan orvosi eszközök, melyek képesek továbbítani a mérési eredményeket valamilyen adatbázisba. Ezekre az eszközökre általában egészségügyi szolgáltatási is épül, ám ezek leginkább csak a fejlett országokban elérhetők.

Egy ilyen szolgáltatás alapjait terveztem meg. A tervezett rendszer egy készen kapott orvosi eszközből, egy kommunikációs modulból és webszerverből áll.

A vizsgált orvosi eszköz egy testösszetétel-analizáló mérleg. Első feladatom e mérleg belső működésének megvizsgálása volt, és a mérési eredmények kiolvasásának lehetővé tétele.

Ezt követően elkészítettem egy kommunikációs modul hardvertervét, kapcsolási rajzát és szoftvertervét. A modult egy NXP LPC11U24 típusú ARM mikrovezérlő irányítja, mely egy SIMCOM SIM900 típusú GSM/GPRS modul segítségével mobilhálózaton továbbítja az adatokat, HTTP POST metódussal.

A tervezett JAVA HTTP szerver fogadja a mérési eredményeket, és tárolja egy adatbázisban. A webszerver a mérési eredményekből generál egy weboldalt, melyen felhasználókra szűrve megtekinthetők az eredmények táblázatos és diagram formában.

A tervek implementálása egy mbed fejlesztőpanel és egy SIM900 EVB Kit panel segítségével valósult meg. A mérlegből a kommunikációs modul prototípus sikeresen kiolvassa az adatokat, és továbbítja azokat a webszerver felé, mely böngészőben megjeleníti az eredményeket.

Diplomatervemet a MEDICOR® Elektronika ZRt-nél készítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.