Központi energia felügyeleti rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Féléves munkám során egy külső vállalatnál kapott feladatot oldottam meg. A projekt célja egy olyan energia-felügyeleti rendszer elkészítése volt, amely segítségével központilag nyomon követhető több, földrajzilag különböző helyen lévő üzlet belső hőmérsékleteinek alakulása.

A hőmérséklet méréséhez két különböző típusú eszköz állt rendelkezésemre. Az egyik egy egyszerűbb működésű Comet webes szenzor, a másik egy Omron programozható logikai vezérlő. Az eszközök különböző kommunikációs protokollokat támogatnak IP fölött, ezekből többet is kipróbáltam a fejlesztés során, és a legmegbízhatóbb megoldásokat választottam. A cél a nagy késleltetésű nyilvános hálózaton keresztül történő megbízható és biztonságos adatgyűjtés volt.

A rendszer tervezése során szem előtt kellett tartani a bővíthetőséget, mind a hőmérő eszközök számát, mind pedig a rendszer funkcionalitását tekintve. Figyelembe kellett venni, hogy a későbbiekben egy központi vezérlést kívánnak megvalósítani a felügyeleti rendszerre építve.

A dolgozatomban bemutatok néhány ma létező hőmérséklet- és energia-felügyeleti megoldást, majd a rendszer tervezésének és implementálásának lépéseiről írok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.