Központi webes authentikációval támogatott beléptető rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az épületek automatizálásakor a beléptető rendszerek rendkívül hasznosnak bizonyulnak a bejáratok kezelésében. Amellett, hogy a hagyományos kulcsnál kényelmesebb egy virtuális azonosító használata, sokkal nagyobb biztonságot jelent a rendszer által védett terület számára. Az azonosítók egyedileg kezelhetők, felhasználókhoz rendelhetők, jogosultságaik egyénileg megszabhatók. Az egyedi azonosítók és a hatékony naplózás által a ki- és belépések nyomon követhetőkké válnak. A naplózás különösen hasznos vitás helyzetek utólagos tisztázására, mert leellenőrizhetővé válik, hogy ki és mikor tartózkodott az adott épületben vagy helyiségben.

Szakdolgozatomban egy olyan beléptető rendszert kívánok bemutatni, amely az azonosítók hitelesítését egy központi webes authentikációs szerveren keresztül végzi el. Ez azt jelenti, hogy a rendszerhez kapcsolt összes ajtóvezérlő terminál, egyetlen közös hitelesítő központot használ, vagyis ez lehető teszi a hitelesítő kulcsok és jogosultságok egységes adatbázisban való kezelését. A kapcsolat felépítéséhez IP alapú hálózati közeg szükséges, amely manapság a legtöbb épületben rendelkezésre áll, ezért beüzemelése szerencsés esetben nem jár további vezetékezés kiépítésével. Igény esetén természetesen vezeték nélküli, Wi-Fi kapcsolati egységgel is kiegészíthető az itt bemutatott berendezés.

A hitelesítéshez használt adatok és jogosultságok adminisztrálását egy webes felület teszi lehetővé, és ugyanez biztosít helyet a naplózás nyomon követésére is. Ennek segítségével a rendszer üzemeltetői naprakészek lehetnek az adatbázis állapotáról, és lehetőségük nyílik annak menedzselésére.

A rendszer megvalósításakor fontos szempont volt, hogy költséghatékonyan lehessen előállítani, egyszerűen lehessen bővíteni további ajtónyitó terminálokkal és adminisztrációja felhasználóbarát felületen történjen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.