Közvetlen nyomatékszabályozás elektronikus kormányszervo rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Veszprémi Károly
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a gépjárművek hidraulikus kormányszervo rendszereit egyre jobban kiszorítják a rugalmasabb és energiatakarékosabb elektronikus megoldások, köszönhetően a teljesítményelektronika, a villamos gépek és a hajtásszabályozás fejlődésének. Itt a rásegítést egy, a mechanikával közvetlen kapcsolatban álló szervomotor valósítja meg, ami a speciális követelmények miatt többnyire állandómágneses szinkron gép. A legfontosabb ilyen követelmények a minimális nyomatékhullámosság és generált zaj, kis paraméterérzékenység, nagy dinamika és széles fordulatszám-tartomány. Mindezt korlátozott hardver és szoftver erőforrások mellett kell megvalósítani a termék magas árérzékenysége és nagy sorozatszáma miatt.

A ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. budapesti irodájában elektronikus kormányrendszerek hardveres és szoftveres fejlesztésén dolgoznak. A dolgozat témája a céges fejlesztésekhez kapcsolódóan egy alternatív hajtásszabályozási algoritmus kifejlesztése, vizsgálata és megvalósítása.

A szervohajtásokban általánosan használt, mezőorientált szabályozás mellett az elmúlt évtizedekben egyre szélesebb körben elterjedtek a közvetlen szabályozások robosztus kivitelük, egyszerű és paraméterfüggetlen felépítésük, valamint nagy dinamikájuk miatt. Ezek egyik csoportja a közvetlen nyomaték- és fluxusszabályozás, ahol a két fizikai mennyiség szabályozása függetlenül történik, ezzel üzembiztosabbá és rugalmasabbá téve a rendszert. Kialakítástól függően lehetőség van folytonos és diszkét szabályozóra, illetve rotor pozíciómérés nélküli megvalósításra is.

A dolgozatban elsőként megvizsgálom a különböző közvetlen nyomatékszabályozási megoldásokat szimulációban, majd az egyéb számítások bemutatása után a hardveres implementációt írom le, összehasonlító méréseket végezve a cégnél jelenleg is használt hajtásszabályozással. Végezetül a pozíciómérés nélküli kialakításokat vizsgálom meg, ezek eredményeire is alapozva a dolgozat végső következtetéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.