Kriptovaluta alapú nyílt forráskódú szoftverfejlesztést támogató platform készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az Internetet már nem csak kommunikációra használjuk, hanem a kooperatív munka elvégzésánek egy alapvető pillére. Ez kimondottan igaz a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésére, ahol sokszor a Föld minden tájáról kapcsolódnak be emberek egy program fenntartása érdekében. A résztvevők, akik megalkotják a sokszor a legnagyobb cégek által használt ingyenes szoftvereket, nem látnak hasznot munkájukból.

Az évek folyamán akadtak kezdeményezések a nyílt szoftverek fejlesztésének incentivizálására, ám ezek zárt és limitált megoldások voltak. Egy ideálisabb rendszer ehhez a problémához megoldást nyújtana a zártságra úgy, hogy a pénzmozgások nem egy centralizált, kontrollált oldalon zajlanának, valamint az incentivizálás módját is szükséges lenne kiterjeszteni sokrétű módozatra. Ezen kívül, mivel a nyílt szoftverfejlesztés sok platformon megjelenik, szükséges lenne egy általános megoldást nyújtani, ami együtt tud működni tetszőleges rendszerekkel.

Dolgozatomban egy ilyen rendszer megvalósítását kutatom és tárom fel. Milyen módú incentivizálás szükséges a nyílt szoftverfejlesztésben? Milyen technológiák állnak rendelkezésre manapság és szükségesek a megvalósításhoz? Hogyan nézne ki egy ilyen rendszer és annak működése? Ezekre a kérdésekre keresem a választ és a kutatásaimon keresztül egy ilyen rendszer tervezését és implementálását valósítom meg.

A választott technológia a manapság elterjedőben lévő kriptovaluták alapját adó blockchaintechnológia. Ennek megismerése szerves részét képezi munkámnak, mivel ez egy teljesen új technológia volt számomra. Az elkészült szoftver egy olyan webes platformot eredményez, ami elosztott módon képes műköni, és Ethereum alapon tud a felhasználó okos szerződések segítségével nyílt szoftver projektek fejlődéséhez anyagilag is hozzájárulni. Az incentivizálás két módját valósítom meg: projekt adományozás, valamint bizonyos összegért konkrét feladatok kitűzése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.