Kriptovaluta tárcák szegmentációja adatbányászati módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A kriptovaluták – és azok közül is különösen a Bitcoin – egyre növekvő népszerűsége akkora mennyiségű tranzakcióhoz, és a tranzakcióknak oly kiterjedt hálózatához vezetett az elmúlt öt évnyi aktív használat során, amelyről joggal feltételezhető, hogy a megfelelő eszközökkel elemezve jelentős információk nyerhetők ki belőle.

Valószínűsíthető, hogy nemcsak maguknak a tranzakcióknak a topológiai tulajdonságait, de a szereplők viselkedési mintázatát is magában rejti. Mivel a technológia a tranzakciók konkrét személyhez köthető azonosítását nem teszi lehetővé, szereplők alatt anonim entitásokat értünk, amelyek tulajdonképpen a Bitcoin-tárcákban található címek.

A dolgozatban ezen entitások csoportosítására törekszem az utalási hálózat feltáró elemzése és klaszterező eljárások révén. Mindennek az az elsődleges célja, hogy a fent említett viselkedési mintázatok kirajzolódjanak. A szegmensek létrehozása, önálló és egymáshoz való viszonyuk alapján történő elemzése mellett, időbeli stabilitásukat is megvizsgálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.