Krónikus hemodialízis gép hardver elemeinek szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Veseelégtelenség esetén a vér salakanyagoktól való megtisztítására szolgáló eljárás a dialízis. Ez napjainkban egyre égetőbb probléma, hiszen a dialíziskezelésre szoruló betegek száma évről évre drasztikusan növekszik. Emiatt nagy a jelentősége annak, hogy a dialízisgépeket minél hatékonyabban, gyorsabban, megbízhatóbban lehessen fejleszteni.

Egy krónikus dialízisgép működése során rengeteg áramot, vizet és orvosi készítményeket használ el. Mivel a fejlesztők a programjukat sokszor tesztelik, ezért lenne jó egy olyan eszköz létrehozása, aminek használatával még bekapcsolni sem kéne a valós dialízisgépet. Ez az eszköz a dialízisgép szimulátora.

A szakdolgozatomban egy dialízisgép sóoldat felszívó részének és az ehhez szorosan kapcsolódó hardver egységek szimulátor-modelljével foglalkozom. Ezzel is elősegítve a teljes szimulátor megvalósulását, aminek segítségével a valós dialízisgép által okozott problémák megszüntethetőek.

A dolgozat egy rövid biológiai-fizikai összefoglalóval kezdődik, aminek célja azon alapvető folyamatok bemutatása, amiknek ismerete elengedhetetlen a dialízis folyamatának megértéséhez. Ezután a szimulátor bemutatása következik. Megtudhatjuk, hogyan csatlakozik a meglévő vezérléshez és milyen követelményeket támasztunk vele szemben. Miután megismertem az általam fejlesztendő modellrész jelenlegi állapotát és meghatároztam annak korlátait, különböző méréseket végeztem a valós dialízisgépen. A mért adatok ismeretében megterveztem, hogy milyen javításokat kell a modellen elvégeznem, illetve milyen további egységekre lesz szükségem a helyes működés eléréséhez. A modellrészt a továbbfejlesztését követően további blokkokkal egészítettem ki, hogy az csatlakoztatható legyen a már meglévő, működő szimulátor részhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.