Krónikus hemodialízis gép szimulátorának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozat témája lehetőséget ad betekintést nyerni az orvosi műszerfejlesztés egy adott területére, a dialízis gépek világába. Feladatom az volt, hogy kezdjem el egy krónikus-hemodialízis gép szimulátorának fejlesztését, amely a valódi gép működését hivatott utánozni.

A dolgozat számos problémát fejteget. A szimulátornak valós időben kell futnia, így nem lehetséges akármilyen bonyolultságú számítások implementálása. Kompromisszumra kellett jutnom a szimulátorral szemben támasztott követelmények és a számítási kapacitás között. A gép egyes elemeinek szimulálására olyan megoldásokat kellett találnom, amelyek egy elfogadható hibahatáron belül képesek visszaadni a valóságos működést.

A munka végén összehasonlítást végeztem a szimulátor elkészült része és a valódi gép működése között. Az eredmény sikeresnek mondható, a kapott fizikai értékek a valódi gépben mértekkel közel azonosak.

A moduláris kialakításnak köszönhetően lehetőség van a modell egyszerű továbbfejlesztésére is. A szimulátor még számos funkcióval nem rendelkezik, például későbbi tervként a fizika valósághűbb megközelítése is szerepel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.