Krónikus hemodialízis gép szimulátorának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Gergely
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mai gyógyászatban fontos szerepet játszik a vesebetegek kezelését szolgáló hemodialízis gép. Krónikus hemodialízis géppel kezelik azokat a vesebetegeket, akiknek a veseműködése véglegesen leállt, így transzplantációs műtét előtt állnak.

Diplomatervem során egy krónikus hemodialízis gép szoftverfejlesztésén dolgoztam. A szoftverfejlesztés területén elengedhetetlen a napjaink elvárásaihoz mérten a fejlesztési folyamat gyorsítása, optimalizálása, hatékonysága, és minőségbeli javítása is. Ezt segíti elő egy szimulátor létrejötte.

Egy krónikus hemodialízis gép bekapcsolásától kezdve a terápiás paraméterek meghatározásán keresztül egészen a terápia megkezdéséig közel tíz perc is eltelik. Egy terápia átlagosan 4-6 óra hosszú, eközben a gép rengeteg áramot, vizet és más orvosi készítményt használ el. A szimulátor segítségével az új szoftverkomponenseket előzetesen – a hemodialízis gép bekapcsolása nélkül – lehet tesztelni.

A szimulátor fejlesztésébe kapcsolódva a sóoldat bekeverési körökkel foglalkoztam. Ezek fontos részei a gép működésének, mivel az itt előállított paraméterek nagymértékben befolyásolják a kezelés minőségét.

A bekeverési körök csupán csekély része állt rendelkezésre. Munkám során MATLAB-Simulink környezetben létrehoztam a sóoldat bekeverési körök kezdetben csak a nyomás-áramlás szimulációra képes vázát, majd megalkottam az elemek pontosabb modelljeit. Méréseket végeztem, amik a szimuláció elvégzéséhez és pontosításához voltak szükségesek, végül összehasonlítottam a szimulált és a valós hemodialízis gép működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.