Krónikus hemodialízis gép testenkívüli vérszállítást vezérlő szoftverének objektum orientált szemléletű fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ipar minden területét jellemzi az a tendencia, hogy az elkészítendő új termékeket egyre rövidebb idő alatt, egyre olcsóbban kell elkészíteni. Ez a megközelítés az orvosi berendezések esetén is igaz.

A diplomám során egy krónikus hemodialízis gép irányító szoftverének egy adott részét kell elkészítenem. A munkámat támogató vállalat azt is kitűzte céljául, hogy nem csak az irányító szoftvert, de magát a fejlesztés folyamatát is modernizálják követve a mai kor elvárásait.

A félév során megismerkedtem a dialízis gépek általános működésével, a különböző terápia fajtákkal, melyeket a veseelégtelenségben szenvedő betegek segítésére alkalmaznak.

Megvizsgálom, hogy mik a modern kor elvárásai a szoftverekkel kapcsolatban. Valamint kitekintést teszek már létező módszertanokra, melyekkel a fejlesztés folyamata nagyban javítható.

A dialízis gépen jelenleg használt szoftver megismerését követően pedig meg kívánok fogalmazni olyan alapelveket, melyeket az implementáció során követni fogok. Ezzel javaslatot teszek egy új szoftverarchitektúrára, ismertetve annak részleteit.

Ezek után bemutatom az egyes elkészítendő objektumok általános felépítését, a rájuk vonatkozó követelményeket. Ezt követően természetesen az ezek alapján elkészült egységeket is ismertetem.

A dolgozat végét az általam javasolt rendszert tesztelésével zárom. Egy megfelelően kiválasztott rész esetén megvizsgálom a rendszer működőképességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.