Krónikus hemodialízis gép vezérlő szoftvere hardver közeli részének objektum orientált szemléletű fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A hemodialízis-gépek akut és krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújtanak kezelési módot. A különböző típusú terápiákra szánt dialízisgépek funkciói között nagyfokú hasonlóság mutatkozik. Egy egységes hardver illetve szoftver architektúra - kombinálva újrafelhasználható elemekkel - nagyban megkönnyítené egy termékcsalád fejlesztését.

A krónikus művese gép szerviz módhoz tartozó szoftvere (új szempontok alapján való) megírásának feladatát gyakornokok kapták. Feladatom a hardverelemeket vezérlő szoftver megírása úgy, hogy elfedje a krónikus dialízis gép hardver-specifikus tulajdonságait a vezérlő szoftverkomponens többi (modellalapú technológiával fejlesztett) objektuma elől (az alap és szervező objektumok elől).

A hardver absztrakciós réteg szelepeket és pumpákat vezérlő részét írtam meg. Mivel többféle szelep található a dialízis gépben (eltérő működéssel), olyan programot írtam, ami a szelep típusától és működésétől függetlenül, mindig az adott szelepnek megfelelő módon nyitja ki és zárja be a szelepeket. Egyes szelepekhez tartozik watchdog időzítő, másoknak egy speciális szekvencia kell a megfelelő működés helyreállításához. A pumpák szintén különbözőek (fogaskerekes, perisztaltikus és pisztonpumpák), esetükben is egységes működtetés elérése volt a cél.

Úgy írtam meg a szelepeket és a három fajta pumpát vezérlő szoftvereket, hogy többféle hardveren is működjön (kisebb változtatásokkal). Ez nagyon fontos, mert később lehetséges, hogy ugyanezt a programot fogja használni a cég egy újabb művese gépen.

Az általam írt programok objektum orientált szemléletűek. A szelepeket vezérlő program például a szelepekhez tartozó függvényeket, információkat tartalmazza, egy egységként kezeli az összes szelepet. Ha állítani kell egy szelepet (nyitni vagy zárni), akkor a programon belül fog eldőlni, melyik szelep az, hogyan kell állítani, tartozik-e hozzá watchdog időzítő vagy igényel-e speciális szekvenciát a működéshez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.