Krónikus hemodialízisgép alacsonyszintű szoftverének portolása új hardverre

OData támogatás
Konzulens:
Wacha Gábor József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Évről évre drasztikusan növekszik a különböző veseelégtelenségekben szenvedők aránya, ezért rendkívül fontos a jó dialízis készülékek fejlesztése. A dialízis gépek vezérlőszoftvere összetett, mivel rengeteg pumpa, szenzor és aktuátor munkájának összehangolásáért felelős. Mivel egy ember élete közvetlenül függ a helyes működésétől, ezért biztonságkritikus szabványoknak kell megfelelnie.

Egy, a piacon széles körben elterjedt krónikus hemodialízis gépben található vezérlőszoftver portolása égető problémává vált, mivel az azt futtató mikroprocesszor gyártását leállították. Az első lépés az utód keresése, de az új mikroprocesszor választásánál fontos szempont, hogy a meglévő szoftveres és hardveres architektúrát ne keljen drasztikusan módosítani.

Egy PowerPC architektúrára épülő mikroprocesszorra esett a választás, mely hasonló az elődjéhez. Szintén orvosi alkalmazáskhoz is ajánlják és megtalálható benne az eTPU nevű ko-processzor egység, mely az egyes mechanikus komponensek vezérlésében vesz ki fontos szerepet. A feladatom ezek alapján az alacsonyszintű szoftver illesztése. Először az új processzor felépítését ismertem meg, tesztalkalmazásokon keresztül. Második lépésben az MQX operációs rendszer újabb, 4.2-es verzióját módosítottam annak megfelelően, hogy fusson az új környezetben, majd az egyes drivereket implementáltam. Végül az applikációs szint egyes részeit illesztettem az új operációs rendszerhez. A fejlesztést egy fejlesztői kártyán végeztem, így a végleges hardver nem állt rendelkezésemre, emiatt minden funkcionalitást nem tudtam implementálni, azonban megalapoztam a fejlesztés további lépéseit.

A gyártásba szánt nyomtatott áramkör elkészülte után, a fejlesztés tovább folytatódhat. Végül a szabványokban meghatározott validációs és verifikációs eljárásokat is el kell végezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.