Kubernetes infrastruktúra felépítése AWS környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztési és -kiadási ciklusok folyamatos rövidülésével egyre gyorsabb reakciókra van szükség a készítőktől. A piac rohamos növekedése és új szektorokba való betörése ingadozó terhelésbírást és a versenytársakéval vetekedő extra szolgáltatásokat kíván a termékektől.

Ezekre a kihívásokra a standardizálás, a skálázás és az automatizálás a megoldás. A szoftveres világban ez a konténerizációra épül. A konténerek bármikor újraindíthatóak, sokszorosíthatóak, általánosan kezelhetőek. Nincs külső függőségük, bárhol futnak. Egymástól izoláltak, csak annyit látnak, amennyit mi engedünk.

Egy új réteg viszont mindig extra komplexitást teremt. Meg kell oldani a konténerek hálózati kérdéseit, a perzisztens adattárolást, a jogosultsági kérdéseket. Az alsóbb rétegeket sem hanyagolhatjuk el teljesen. Gondot kell fordítanunk a konténer képfájlok tárolására és folyamatos elérhetőségére. Ezekkel és egyéb konténer menedzselési kérdésekkel foglalkozik a Kubernetes.

A diplomamunkám témája egy Docker konténereket futtató Kubernetes klaszter felépítése és üzemeltetése Amazon Web Services infrastruktúrán, majd erre gépi tanulási algoritmusokat használó alkalmazások telepítése és ezek Cloud Foundry platformon futó szolgáltatásokkal való kommunikációjának létesítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.