Kulcsfontosságú teljesítménymutatók vizualizálása a Lufthansa Systems Hungarynél

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hullám Gábor István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomaterv célja a Lufthansa Systems Hungária Kft.-nél lévő, közép és felsővezetők igényeit kiszolgáló alkalmazás megtervezése és implementálása volt. A cégnél lévő vezetőknek szüksége volt egy olyan döntéstámogató eszközre, amely képes megjeleníteni egy integrált, letisztult felhasználói felületen (Dashboard-on) keresztül az összes releváns céges mutatót (KPI – Key Performance Indicator – kulcsfontosságú teljesítménymutató).

A kulcsfontosságú információk rendelkezésre állásának biztosítása egy többlépcsős feladat. A diplomamunkámban ennek első lépéseként a különböző forrásrendszerek által szolgáltatott adatok begyűjtése volt a feladat. Ezt követően a begyűjtött adatok tisztítására, majd a megfelelő struktúrába történő rendezésére került sor. Mindezek után az adatok historizálása volt a következő lépés. Végül létre kellett hoznom a már említett Dasboard alkalmazás adatszolgáltató rétegét.

Ehhez a folyamathoz egy adattárházat használtam fel, amely kiválóan támogatja a fenti komplex ETL folyamatot (Extract, Transform, Load), valamint lehetőséget te-remt bonyolultabb valós idejű adatelemzés végrehajtásához is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.