Különböző sávtartományú PLC/BPL rendszerek sajátosságainak áttekintése és az átviteli képesség tervezést támogató eljárás, ill. szoftver kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

A mostani gazdasági helyzetben a beruházások leglényegesebb tényezője az ár. A befektetők igyekeznek minél kevesebb pénzből hasznot csinálni. A mérnököknek mind a tervezésnél, mind a kivitelezésnél meg kell próbálniuk az árakat minimalizálni úgy, hogy a műszaki tartalom változatlan, vagy közel változatlan maradjon. Ennek több eszköze is van, az egyik ezek közül az, hogy minél kisebb mennyiségben használunk eszközöket, kábeleket.

Itt használható fel PLC (Power Line Communication) technológia. Olyan helyeken, ahol egyszerre kell teljesítményt is és adatot is továbbítani, és a POE (Power Over Ethernet) nem képes kiszolgálni a felmerülő igényeket, ott felhasználható a már meglévő erőátviteli infrastruktúra, vagy elegendő csak egy vezetéket kihúzni, nem kell külön adat- és táp kábelt fektetni.

A szakdolgozatomban a BPL (Broadband over Power Line) technológia általános áttekintésével, modulációs eljárásainak, működésének és korlátainak bemutatásával, illetve a különböző hálózati eszközök, kábelek átviteli sebességet módosító hatásainak mérésével foglalkozom. A mérési eredmények alapján tervezést segítő alkalmazás készítése, majd egy előkalkuláció készítése egy projekthez. Ha lesz lehetőség a megvalósult projekt adatait lemérve összevetni az előrejelzésekkel, és a kapott mérési eredményeket értelmezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.