Különlegesen nagy finomságú időpecsételési módszer kialakítása FPGA alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dinamikusan bővülő hálózatok monitorozása elengedhetetlen a karbantartás és a folyamatos üzemeltetés szempontjából. A forgalmi adatok későbbi feldolgozása és vizsgálata során nyert információk segítenek a jövőbeni fejlesztések irányvonalának meghatározásában, és általuk kimutathatók a rendelkezésre álló eszközök, megoldások gyengeségei. A feldolgozáshoz szükség van a hálózati csomagok azonosítási paramétereinek sorrendhelyes tárolására, azaz a monitorozást végző eszköz irányában alapkövetelmény a csomagsebességhez viszonyított nagy pontosságú időpecsét kezelés.

A szolgáltatóknál manapság elterjedt 1 és 10 Gbps Ethernet hálózatok veszteségmentes monitorozása már nehezen valósítható meg tisztán szoftveres úton. Elosztott monitorozó rendszerek esetén az elosztott adatbázisok összefésülésekor a csomagokhoz rendelt időpecsétek alapján lehet megállapítani azok sorrendjét, így fontos, hogy azok valósak legyenek. A szoftveres időpecsételés pontosságát számos, előre nem meghatározható tényező befolyásolja, mint pl. egy kernel ütemezése, a csomagok feltorlódása, stb. Ennek kivédésére dedikált hardver gyorsító elemek szükségesek nem csak a csomagok észlelésére és időpecsételésére, hanem magára az időinformáció előállítására is.

Diplomatervemben egy kifejezetten Ethernet hálózatok monitorozására készült termékcsaládhoz kidolgozott időpecsételési módszert mutatok be. Ezek az eszközök FPGA alapúak, így az elkészített megoldás könnyedén illeszthető bármilyen FPGA alapú rendszerhez, sebességét és felbontását tekintve pedig az adott célhardver keretei között skálázható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.