Külső készülékek irányítása mobil táblagép segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Internet és a mobil eszközök elterjedésével az "intelligens otthonok" koncepciója egyre nagyobb figyelmet kap. Az Internethez kötött háztartási gépeket, illetve fűtésrendszereket nem kell előre beprogramozni, elég csupán Interneten keresztül hozzácsatlakozni és valós időben utasítani a kívánt feladat elvégzésére (pl. a kocsibeálló fűtésének bekapcsolása). A rendszerek képesek egy interaktív felületen keresztül monitorozni a háztartás aktív készülékeit, illetve beavatkozó felület is nyújtanak az arra alkalmas készülékekhez. A külső távirányítónak kézenfekvő példája lehet egy táblagép, mely ha szükséges, akár képek és videók megjelenítésére is gond nélkül képes, ezáltal javítva a felhasználói élményt.

A dolgozatban elemzem az alkalmazás elkészítéséhez szükséges technológiákat. Manapság a mobil eszközökön, telefonokon, tableteken gyakori az Android operációs rendszer; cél a platform általános ismertetése és az elkészítendő bemutatóhoz szükséges elemek bemutatása. Az intelligens otthonokban lévő készülékek sokféle különböző protokollt használnak, célszerű ezeket összefogni az általános és szabványos hozzáférést biztosító OSGi komponens keretrendszerrel.

Elkészítek egy rendszert, mely lehetővé teszi, hogy a kiválasztott mobil eszköz automatikusan csatlakozzon az otthonunkban elhelyezett vezérlőhöz (pl. Bluetooth-on, WLAN-on keresztül), és egy intuitív felületen irányítsa az otthoni készülékeket. Alapesetben például a vezérlő egy elosztóba van beépítve és a világítást, fűtést, riasztót stb. lehet külön-külön irányítani a tabletről. A megoldás számos továbbfejlesztési lehetőséget is kínál (világítás szinkronizálása a naptárhoz, csatlakozók konkrét készülékhez rendelése, stb.).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.