Kültéri mérőállomás fejlesztése napelemmodulok hosszú távú vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Feladatom egy már korábban fejlesztett és hardverileg elkészült napelemmodul vizsgáló mérőállomás prototípusának megismerése, kommunikációs szoftverének elkészítése. A program elkészültét követően annak tesztelése, illetve mérések végzése.

A mérőállomás megalkotásának célja a különböző technológiával készült napelem modulok működésének vizsgálata volt normál üzemi körülmények között. Így akár egy nagyobb beruházás előtt lehetőség nyílik több féle gyártó által kínált modulok összehasonlítására, a legoptimálisabb ár/érték arányú típus kiválasztására az adott üzemi feltételek mellett. A hosszú távú, akár éves intervallumú méréseknek köszönhetően a többféle típusú napelem panelek olyan szintű összehasonlíthatósága válik lehetővé, amely előzetes számításokkal szinte kivitelezhetetlen lenne. Közel azonos mérési feltételű időszakok kiválasztásával az elöregedés hatása vizsgálható, a hatásfok csökkenések összehasonlítható. Melyik panel milyen mértékben veszít képességeiből az idő során például a porosodás vagy egyéb szennyeződés következtében, szükséges illetve érdemes-e időközönként tisztítani ezeket, ha igen akkor milyen gyakorisággal, stb.

Továbbá a tanszék számára is igen hasznos lehet a későbbi napelemekkel kapcsolatos kutatások végzése során egy ilyen mérőállomás megléte.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.