Kutatási célú adatvizualizációs környezet létrehozása szoros vércukor szabályozási protokoll alkalmazása során összegyűjtött adatok elemzéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Feladatom egy, az orvosok és kutató orvosok számára használható intenzív osztályon ápolt betegek soros vércukor szabályozás során összegyűjtött adatok elemzésére és vizualizációjára szolgáló rendszer megtervezése, implementálása és tesztelése volt.

Az intenzív osztályon történő betegek kezelésekor fontos a betegek metabolikus egyensúlyának fenntartása. A gyulai Békés Megyei Központi Kórházban metabolikus fenntartását célzó orvosi protokoll támogatására egy szoftver alkalmazást használnak, amely a beteg kezelési adatai alapján javaslatot tesz a beteg további kezelésére. Ezt a rendszert STAR alkalmazásnak hívják, ami a STAR (Stochastic TARgeted Control) szoros vércukor szabályozási protokoll alapján működik. Kezelés során az alkalmazás összegyűjti és összesítve tárolja az adatokat. A mérés lezárása során az adatokat egy központi tárhelyre küldi archiválásra. Ezen adatok közti keresésre és megjelenítésére alkalmas rendszer létrehozása volt a feladatom.

Mivel a rendszert orvosok és kutatók is használhatják, ezért egy olyan rendszert kellett terveznem, ahol a különböző felhasználók különböző jogokkal rendelkeznek. Az orvosok a kórházuk betegeihez férhetnek hozzá. A kutatók viszont csak a kutatás szempontjából fontos adatokat láthatják, a személyes adatokhoz nem férhetnek hozzá.

A rendszerem a megvalósítása során Vert.x keretrendszert használtam a szerver oldalon, AngularJS kiegészítést a kliens oldalon. A kliensek és a betegek adatainak tárolása mongoDB adatbázison került implementálásra. Az így elkészült rendszer interneten keresztül biztosít elérést a felhasználók számára, bejelentkezés után a felhasználók hozzájutnak a számukra elérhető adatokhoz, azokon elemzési feladatokat tudnak végrehajtani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.