Kvadratúra modulátor optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Szombathy Csaba Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A digitális modulációs technológiák elterjedése a műsorszóró rendszerekben is nagy változásokat idézett elő (digitális földfelszíni műsorszórás (DVB-T), digitális rádió (DAB)). A digitális kommunikációs rendszerekben egyre nagyobb adatátviteli sebességek érhetők el a szükséges sávszélesség csökkentése mellett. Ez azonban csak modern digitális modulációs eljárásokkal valósítható meg. A digitális átviteli rendszereknél tapasztalt gyors fejlődés az IQ-moduláció néven ismert digitális modulációs eljárásnak köszönhető, melynek segítségével különböző tulajdonságú digitális moduláció típusok hozhatók létre. Az információ átvitele történhet a vivőhullám amplitúdójának, fázisának, illetve a vivőhullám amplitúdójának és fázisának egyidejű változtatásával.

A digitális technológia ily nagy mértékű térhódítása mellett elengedhetetlen, hogy a mérnökhallgatók ilyen irányú ismereteket szerezzenek. Ehhez azonban szükségesek jól használható demonstrációs eszközök, amelyek segítségével a hallgatók a korábban megszerzett elméleti tudásukat gyakorlati mérésekkel is el tudják mélyíteni.

A feladatom egy kvadratúramodulátor áramkör áttervezése és elkészítése, mely lehetőséget teremt mind az alapsávi, mind a vivősávi kvadratúrajelek idő- és frekvenciatartománybeli vizsgálatára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.