Kvantum alapú módszerek vizsgálata ad hoc hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bacsárdi László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjaink egyik legérdekesebb témája a kvantum-infokommunikáció. Az infokommunikáció egy olyan területe, mely alapjaiban rengeti meg az általunk ismert világot. A témakör olyan lehetőségeket rejt magában, amely még jobban felgyorsíthatja a már amúgy is rohanó világunkat.

A dolgozat egy klasszikus alapokon működő rendszer elemeinek kommunikációját ülteti át kvantum eljárásokra. A CASCADAS alapja az Autonóm Kommunikációs Egység (ACE, Autonomic Communication Element), melyek a begyűjtött információ alapján képesek külső beavatkozás nélkül alkalmazkodni, és további cselekvéseiket ennek megfelelően alakítani. A CASCADAS célja egy olyan keretrendszer kialakítása volt, mely autonóm komponens-alapú (ACE), és segítségével olyan innovatív szolgáltatások készíthetők, melyek kiszámíthatatlan környezetben is dinamikusan tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Az ACE-k kvantumosított változata a QACE (Quantum ACE) a klasszikus rendszer kommunikációs egységeinek tulajdonságait javítja, gyorsabb és komplexebb számításokat téve lehetővé a Grover algoritmus segítségével.

Munkámban egy lépéssel tovább menve azt vizsgálom meg, hogy a QACE-k által feldolgozott információ hogyan továbbítható egy önszerveződő hálózaton kvantum alapú algoritmusok segítségével. Dolgozatomban megmutatom, hogyan lehet felhasználni erre az információtovábbításra a teleportációt és a szupersűrűségű tömörítést. A két eljárás közötti egyik fontos különbség, hogy a teleportációhoz szükség van klasszikus adattovábbításra, míg a szupersűrűségű tömörítésnél tisztán kvantum kommunikáció történik. Mindkettőnek jelentős szerepe lehet a hálózatban, így a munkámban bemutatom, hogy melyik milyen peremfeltételek mellett növeli a hálózat hatékonyságát, és az eredményeimet egy szimulációs szoftverrel is alátámasztom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.