Kvantum alapú módszerek vizsgálata ad hoc hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bacsárdi László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az utóbbi évtizedek rohamos technikai fejlődése számos új, izgalmas lehetőséget tárt fel számunkra minden tudományág terén, és újabb, eddig elképzelhetetlennek tűnő lehetőségek jelentek meg.

A kvantummechanika ugyan már régóta ismert és kutatott terület, de az alapelveire épülő kvantuminformatika csak az utóbbi évtizedekben kezdett lassan teret nyerni magának a tudományok között. A kvantuminformatika fejlődése számos területen megdöntötte az ismertnek hitt korlátokat, ilyen megdöbbentő jelenség például a kvantuminformáció teleportálása vagy a keresés nem rendezett adatbázisban, nem is beszélve azokról a következményekről, melyeket a kvantumszámítógép megépítése vonna maga után.

Bátran állíthatjuk hát, hogy a kvantuminformatika jelenségei méltók a figyelemre a tudomány minden területén.

Ebben a dolgozatban a célom az volt, hogy megvizsgáljam, miként lehetne a kvantumos világ jellegzetességeit felhasználni az ad hoc mobilhálózatok világában. Ebben az elgondolásban a mobil készülékek nem csak klasszikus módon való kommunikációt folytatnak, hanem kvantuminformációkat is cserélnek. Ehhez a kvantuminformáció egyik legfontosabb és leglátványosabb tulajdonságát, a teleportálhatóságot használtam ki. Hogy ez jól működjön, egy különleges jelenséget, az úgynevezett „entanglement swapping”-et, magyarul összefonódás megosztást használtunk fel az ad hoc hálózat tagjainak segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.