Kvantum alapú véletlenszám-generátor vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bacsárdi László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Első kézből érezhetjük eszközeink számításikapacitás növekedésének egyre lassuló tendenciáját. Egy átlag felhasználó egy négy évvel ezelőtti számítógép és egy mai szinte semmilyen sebesség különbséget nem észlel (feltéve, ha nem játékos). Gyakorlatilag már zsebünkben hordhatjuk, ezt a számítási teljesítményt, ennek köszönhetően egyre több adatot gyártanak az emberek (fényképek, videók, stb), melyek maradéktalan feldolgozására komolyabb teljesítményű számítógépekre volna szükségünk.

Erre és ezekhez hasonló problémákra ígér megoldást a kvantuminformatika, de vajon miben különbözik az a fiatal tudományág a ma klasszikusan használtaktól?

Erre a kérdésre keresem a választ dolgozatomban a véletlenszámokon keresztül, melyek alapjaiul szolgálnak a ma használt informatikai biztonsági rendszereknek. Azoknak az eszközöknek, melyekre szintén veszélyt jelent a kvantuminformatika térhódítása.

Dolgozatom során először bemutatom a kvantum alapú informatika és a kvantum alapú kommunikáció alapjait, aztán a véletlenszám generátorokat mutatom be, ezen belül a kvantum alapú véletlenszám generátorokat, majd röviden áttekintettem jelenlegi piaci helyzetét ezeknek az eszközöknek.

A szimuláció elkészítése során megismerkedtem a kvantumáramkörökkel, néhány kvantumprogramozási nyelvvel és sikeresen futtattam saját kvantumprogramkódot egy valódi kvantum alapú számítógépen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.