Kvantum hálózatokban alkalmazott repeaterek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A folyamatosan fejlődő kvantuminformatikai tudományág új és izgalmas lehetőségeket biztosít a tudós társadalom számára. A kvantumszámítógépek megjelenésével a számítási kapacitás rendkívüli növekedését tapasztalhatjuk, azonban a kvantum hálózatok kialakítása még kihívást jelent a kutatók számára, köszönhetően a kvantum bitek másolhatatlanságának, és a kommunikációs csatorna okozta exponenciális mértékű veszteségeknek.

Dolgozatomban megkísérlem bemutatni azokat a speciális eszközöket, melyek a felmerülő problémákra megoldást próbálnak nyújthatni. Ezeket az eszközöket kvantum repeatereknek nevezzük, melyek a kvantummechanika egy speciális jelenségét, az összefonódást aknázzák ki, hogy a nagy kiterjedésű telekommunikációs hálózatok megvalósításával eddig még ismeretlen nagyságú számítási kapacitáshoz férhessünk hozzá.

Az eszközök bemutatását négy nagyobb részre osztottam fel, az elsőben bemutatom a témába vágó kvantummechanikai ismereteket, a másodikban a hálózatok kialakítását részletezem, a harmadikban szimuláció révén vizsgálom a repeaterek hatékonyságát, és végül a negyedikben a megpróbálok felvázolni egy jövőképet, melyet a kvantum repeaterek használata biztosít számunkra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.