Kvantum kulcsszétosztó protokoll vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatomban a kvantum kulcsszétosztási protokollok vizsgálatával foglalkozom.

Első sorban az úgynevezett egy kulcsos enkripciós eljárásokat elemzem, illetve hogy azok problémáira milyen megoldásokat kínál a kvantutechnológia.

Az egy kulcsos (szimmetrikus) kódolási metódushoz rengeteg olyan algoritmus létezik, amely bizonyítottan biztonságos, feltéve, hogy a bennük felhasznált kulcs ténylegesen privát. A kvantum kulcsszétosztás megoldást szolgáltat erre a kvantummechanika bizonyos tulajdonságainak felhasználásával. Több elméleti protokoll is létezik erre, melyek közül mára már több gyakorlati felhasználásban is fellelhető.

Ezen dolgozatban felvázolom a tradicionális kulcsszétosztási metódusok körvonalait, illetve hogy a QKD hogyan teeljesíti túl őket. Ezt követően felvázolom néhány protokoll működését, előnyeiket és hátrányaikat.

Ezután a munkámhoz választott protokollt mélyebben kielemzem. A legtöbb esetben ezek a megoldások ideális átviteli csatornát feltételezve lettek megalkotva, azomban ez a valóságban megoldhatatlan. A felmerülő csatornazajok szimulálásával megvizsgálom azok hatását a kvantum átvitelre, illetve hogy ezek mennyire befolyásolják egy harmadik, a kulcsot illetéktelenül megszerezni kívánó fél jelenlétének detektálhatóságát. Miután összefoglalom a modellem működésének alapjait, prezentálom a szimulációim eredményét, és következtetéseket vonok le. Legvégülkitárgyalom a metóduk fejlődési lehetőségeit, illetve a QKD technológia potenciális jövőjét és felhasználásait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.